Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ (ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ)

      29 Μαϊου 1453 – 29 Μαϊου 2014. Πέρασαν 561 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα που η άλωση της πόλης συγκλόνιζε τον κόσμο. Ο Βυζαντινός Πολιτισμός σαρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες , η τεράστια και ένδοξη κληρονομιά στα γράμματα και στις τέχνες σκορπίστηκε στα πέρατα της γης. Τα μνημεία και οι ναοί που δέσποζαν περήφανα στη  πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας χάθηκαν για πάντα μέσα στους σωρούς των χιλιάδων νεκρών.
      Για τους Έλληνες η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν το γεγονός που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη τους , ήταν το γεγονός που τους σημάδεψε και γέννησε μέσα τους την Μεγάλη Ιδέα. Στο κείμενο που επισυνάπτεται (Θρήνος του Κριτόβουλου – Ιστορικού σύγχρονου της αλώσεως ) αποτυπώνονται, με τρόπο συγκλονιστικό , τα συναισθήματα και οι σκέψεις που προκάλεσε η πτώση της Βασιλίδος των Πόλεων.
      Η γενναιότητα που επέδειξαν ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος αλλά και όλος ο λαός της Κων/πολης δεν μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο .Παρά  την αδιαμφισβήτητη υπεροχή των πολιορκητών οι κάτοικοι της Πόλεως δε δίστασαν  να πολεμήσουν μέχρι τέλους για του Χρηστού τη Πίστη την Αγία , τον Αυτοκράτορα ,την Πατρίδα και τις οικογένειες τους.
      Σαν ένα ελάχιστο μνημόσυνο, στο Μαρμαρωμένο Βασιλιά και σ’ όλους αυτούς   που έπεσαν ηρωικά στα θεοφύλακτα τείχη της Βασιλεύουσας , παραθέτουμε το μικρό μυθιστόρημα του Μ. Τζοράλ «Η τελευταία ημέρα της Βασίλισσας» , (Ιστορίες μιας χαμένης εποχής- Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ ).
      Ο συγγραφέας με λιτό και γλαφυρό τρόπο αναπαράγει τα γεγονότα της αλώσεως επιτυγχάνοντας παράλληλα να μας μεταφέρει την ένταση και την αγωνία των μαχητών κατά την διάρκεια των συγκλονιστικών εκείνων στιγμών.
      Ας κλείσουμε λοιπόν τα μάτια , ας αφήσουμε για λίγο πίσω μας τα μνημόνια και τις εκλογές και ας αφεθούμε για λίγο να ζήσουμε μαζί με τον Θεοδοσιο , τον ήρωα του μυθιστορήματός μας το τέλος μιας μεγαλειώδους εποχής , που διεδραμάτισε  πρωτεύοντα ρόλο στον εκπολιτισμό όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.   
Το μυθιστόρημα του Μ. Τζοράλ «Η τελευταία ημέρα της Βασίλισσας»

                                                                           Παπαβέργος Ευάγγελος
                                                                                  Ανχης (Ο)ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου